Hoppa till sidans innehåll

Presentation av föreningens nya ordförande

2017-12-04 17:03
Från flaggvakt på Runrundan till ny ordförande i Vallentuna friidrottsklubb. Möt multisportaren Kari Elfvengren, 54, som i unga år gjorde cirka 30 minuter på milen men som egentligen var bäst på terränglöpning.
  • Uppdaterad: 2017-12-04 17:03

Vid årsmötet valdes Kari Elfvengren att efterträda Heike Tollefors som ordförande i Vallentuna FK. Kari kom in i klubben 2012 men är för de flesta medlemmar ganska okänd. Han har varit tävlingsledare för Runrundan, som i år byter form och nu blir ett millopp.

-Jag tror det ska bli bättre, en halvmara uppfattade många som för långt och man blev så synlig i ett  så pass litet lopp. Men sämst var trafiksituationen där löparna tvingades korsa Väsbyvägen med mycket trafik. Nu håller vi loppet mer koncentrerat med start och mål i Vallentuna centrum.

Kari är löpare i grunden men idag blir det inte så mycket löpning, högst någon mil i veckan. Det var ett par år sedan han senast stod på startlinjen i en löpartävling.

-Jag är väldigt skadebenägen så jag ägnar mig åt andra sporter, bland annat cykel, rullskidor och enduro (motorcykel).

Vad tror du att du skulle kunna göra milen på idag?

-Kanske 40 minuter om jag får vara hel.

Det var på 80-talet Kari var som mest aktiv. Han tävlade för Linden IF, en klubb i Farsta. Efternamnet var då Mäenpää. På Stockholm Extra Marathon 1983 blev han fyra på 2.35.19, en tid han tycker borde vara bättre med tanke på hans resultat på milen.  Hans 30.29.54 på bana kan jämföras med 29.43.06, som är klubbrekordet i Vallentuna FK och som innehas av Lars Södergård, numera Spårvägens FK.

Att klubben blir av med talanger och duktiga idrottare till ”köpeklubbar” är inget unikt för just Vallentuna. Det viktiga är att försöka behålla satsande ungdomar som vill tävla varför en inomhushall i Vallentuna skulle göra saken något lättare, menar han. Hallen skulle även vintertid vara intressant för långdistanslöpare, som vill träna snabbhet.  En hall med bl a några löparbanor står alltså högt på klubbens önskelista och på årsmötet gavs signaler om att kommunen börjat bli mer medgörlig.

-Jag har ingen insyn i hallfrågan men mina kontakter med tjänstemännen på fritidsförvaltningen  i samband med Runrundan går inte längre trögt, delvis beroende på nytt folk. Så jag är rätt optimistisk.

Vallentuna är idag en klubb med inriktning mot barn och ungdomar. Två av tre medlemmar är 15 år eller yngre och tränarkadern är hög (ett 30-tal). Bidrag utgår till ungdomar vilket gjort klubben beroende av de kommunala och statliga bidragen. Dessa är idag större än vad klubben får in i medlemsavgifter- bidragen svarade i år för ca 30 procent av klubbens totala intäkter.

Är det en bra inriktning på klubben?

-Ja, men Jag skulle gärna se att det blev fler medlemmar över 20 år. Jag ser många duktiga joggare i kommunen som verkar goda för 20 minuter på 5 km. Ofta är dom inte med i någon idrottsförening och dom ska vi försöka dra till oss. Jag tror också att vi måste bli mer synliga i Vallentuna och vara ute mera i sociala medier och bättre marknadsföra våra lopp.

 Klubben har ca 300 medlemmar, för 40 år sedan var det drygt 200.  Borde vi inte vara fler, Vallentuna är ju en kommun som växer?

-Jo, vi skulle säkert kunna bli ett par 100 till.

 

Behövs egentligen föreningar, kan det inte räcka med en Facebookgrupp?

-Jag har också ställt mig den frågan. Vuxna, som vill utöva sitt intresse, t ex löpning, skulle nog klara sig bra med det. Men ska man arrangera tävlingar och ägna sig åt ungdomsverksamhet behövs föreningarna. Föräldrar, tränare med flera är förebilder för de unga och föreningarna har en samhällsfostrande funktion.

Vad tycker du Vallentuna FK borde bli bättre på?

-Jag tror vi måste skapa en tydligare struktur så att vi kan hålla i och följa upp våra ärenden bättre och också vara mer aktiva gentemot kommunen. Sedan ska vi synas mera så att vi kan locka till oss fler medlemmar och nog vore det roligt om vi också kunde dra till oss några bra löpare. Ny teknik, typ den som Parkrun använder, är intressant på sikt och skulle kunna minska antalet funktionärer på våra lopp.

Denna intervju gjordes hemma hos Kari, som tillsammans med sin fru bor i ett hus cirka 1,5 km nordost om Lindholmens station.

-Vi bor mitt ute i skogen, förvarnade han.

Jo, nog var huset ganska ensligt beläget och inte helt lätt att hitta. Jag valde att springa inne från stan, en tur på cirka 35 km. Minst sagt uppfriskande, regnade gjorde det också. Ju närmare jag kom desto smalare blev vägen, närmast en stig mot slutet. Att komma fram med babyjoggern var inga problem men hur tar han sig fram med bil här? undrade jag. Senare såg jag att huset lämpligen nås från andra hållet.

Kari hade läst min blogg  (www.suneson.se) och förstått att jag är förtjust i Coke så jag blev serverad denna förnämliga löpardryck. Utsikten var magnifik från vardagsrummet. Han berättade att han trivs väldigt bra här ute i ”ödemarken” och att han nästan dagligen ser rådjur och älg.

När jag senare lämnar huset för att springa till Roslagsbanan ser jag ett rådjur skutta över vägen. Och väl hemma i Stockholm upptäcker jag att jag fått med mig hans kulspetspenna märkt ”Bräcke diakoni”. Lustigt nog hade vi talat om pennan före intervjun. Måtte det inte vara hans älsklingspenna så att jag tvingas springa tillbaka med den!

 

Faktaruta

Namn: Kari Elfvengren
Ålder: 54 år
Familj: Gift med Emma och har 2 utflugna pojkar, 23 och 25 år gamla
Jobb: Verksamhetscontroller på Bräcke diakoni
Idrottsbakgrund: Höll på med medel- och långdistans upp till drygt 30-års ålder, bäst i terränglöpning med främsta merit seger i Lidingöloppets juniorklass, 15 km,1983. Gjorde också 30.17 på 10 km landsväg och 30.29,54 på 10.000m.

Sportar idag: Det brukar bli 5-6 ggr/v, skidor, löpning, cykel och enduro (motorcykel). Väldigt blandat för att hålla mig i form.
Fritidsintressen: Förutom sport, så är det resor och friluftsliv. Årets höjdpunkt brukar vara 2 veckors cykelsemester med Emma. Vi har allt med på cyklarna och lever väldigt spartanskt.
Anknytning till Vallentuna FK: Egentligen bara att jag brukar hjälpa till vid tävlingar. Har varit tävlingsledare för Runrundan några år nu. Sprungit ett och annat lopp för klubben.
Vill åstadkomma med klubben: Jag vill att vi ska synas mer i Vallentuna och runt på tävlingar såklart. Jag tycker att vi ska bli lite större med aktiva i alla åldrar. Vi ska jobba för bättre förutsättningar för friidrotten i form av inomhushall och uppdaterad standard på IP.

 

Kari Elfvengren bor mitt ute i skogen i Lindholmen. Huset är högt beläget och han och hustrun Emma ser ofta rådjur och älgar nere på ängen framför huset.

Kari Elfvengren bor mitt ute i skogen i Lindholmen. Huset är högt beläget och han och hustrun Emma ser ofta rådjur och älgar nere på ängen framför huset.

Ju närmare man kommer huset desto smalare blir vägen. Här kan knappt en bil ta sig fram men med en babyjogger går det bra.

Ju närmare man kommer huset desto smalare blir vägen. Här kan knappt en bil ta sig fram men med en babyjogger går det bra.  

Skribent: Björn Suneson

Bygg-hallen-banner2

Vallentuna Friidrott arrangerar: 


Runrundan


Arrangemang Nyårsloppet


Arrangemang Arenamilen

Postadress:
Vallentuna FK - Friidrott
Box 88
18622 Vallentuna

Besöksadress:
Kansliet - Fritidscenter, Parkvägen
18648 Vallentuna

Kontakt:
Tel: 076-568 18 05
E-post: This is a mailto link

Se all info